Kovid aşıları kalp hastalığı ve pıhtıya neden oluyor mu?

Kovid aşıları kalp hastalığı ve pıhtıya neden oluyor mu?

Ãœsküdar Ãœniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, Ãœsküdar Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü BaÅŸkanı ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, BMJ Journals’ta yayımlanan araÅŸtırmaya göre, koronavirüs aşısının, koronavirüs geçiren kiÅŸilerde kalp hastalıkları oluÅŸma riskini azaltmasını deÄŸerlendirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ãœsküdar Ãœniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, günümüzde gençlerin iyi ve saÄŸlıklı beslenmediÄŸini ve hareketsiz kaldıklarını vurgulayarak, “Bütün bunlar gençlerde kalp krizi ve pıhtı gibi sorunları tetikleyebilir.” ifadelerini kullandı.

Ä°nsanların normal zamanlarda da çevrelerinde olabilecek olguları Covid aşılarına baÄŸlayabildiÄŸini aktaran Uzbay, Covid-19’un nedeni olan virüsün de hastalığa ve pıhtıya neden olabileceÄŸini ve aşılanarak korunmanın daha saÄŸlık bir yaklaşım olduÄŸunu belirtti.

BMJ Journals’ta yayımlanan çalışmanın sonuçlarının aklı selim bilim insanlarının önerilerini doÄŸruladığını ifade eden Uzbay, ÅŸunları kaydetti:

“20 milyon kiÅŸinin bir yıl boyunca takip edildiÄŸi çalışmanın sonuçlarına göre aşıların bırakın neden olmayı, insanları kalp hastalıkları ve pıhtı riskinden koruduÄŸunu gösteriyor. Çalışmadaki örneklem sayısı oldukça yüksektir ve çalışma bilimsel olarak aşıların böyle bir riski olmadığına önemli bir kanıt sunmaktadır. Aşılanmış ve aşılanmamış kiÅŸilerin karşılaÅŸtırılması da olabilir, ancak ÅŸart deÄŸil. Aşılar kalp hastalığı ve pıhtıya neden olsaydı bunu aşılanmış grubun içinde de ciddi bir artış olarak görürdük.”

Bir önceki yazımız olan Beyin pili Parkinson'dan sonra obeziteye de umut oluyor başlıklı makalemizde obezite ve Parkinson hakkında bilgiler verilmektedir.