United Press International’ın (UPI) haberine göre, ABD Enerji Bakanlığı Bilim Ofisi öncülüğünde tasarlanan, 3 bin 200 megapiksel Miras Uzay ve Zaman AraÅŸtırması (LSST) Kamerası ile henüz görülemeyen ve sadece teoride yer alan karanlık madde ve karanlık enerjinin araÅŸtırılması hedefleniyor.
Åžili’de inÅŸa edilen Vera C. Rubin Gözlemevi’ne yerleÅŸtirilecek LSST Kamerası, Cerro Pachon Dağı’nın zirvesine yakın bir konumda, deniz seviyesinden 2 bin 700 metre yüksekte güney semalarını engelsiz bir ÅŸekilde görebilecek.
LSST Kamerası, 3 ton ağırlığı ve 3 bin 200 megapiksel çözünürlüğü ile şimdiye kadar astronomi için tasarlanan en büyük ve en güçlü kamera olma özelliği taşıyor.
Kameranın en büyüğü 1,5 metreden geniş 3 lensi bulunuyor, her bir lens, fotoğraf çekiminde 15 saniye açık kalabiliyor ve 5 saniyede bir diğer lense geçilebiliyor.
Kamerada, yakın kızılötesi, ultraviyole ve görünür ışık dahil olmak üzere farklı ışık türlerini analiz etmek için gerektiğinde değiştirilebilecek 6 özel filtre bulunuyor.
Tasarım ve üretim aşamaları 20 yılda tamamlanan kamera, gece gökyüzünün dolunayın 7 kat büyüklüğünde bir alanını fotoğraflayabiliyor ve yüksek çözünürlüğüyle yaklaşık 24 kilometreden bir golf topunu ayırt edebilecek güce sahip bulunuyor.
Bilim insanları, kamerayı, milyarlarca galaksi ve gök cismini görüntüleyerek evrene ait en büyük fotoğraf veri kataloğunu oluşturmak için de kullanacak.
Kamera, ABD Enerji Bakanlığı, Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi (SLAC) Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarındaki bilim insanları öncülüğünde tasarlandı.
ABD Enerji Bakanlığı, henüz hiçbir cihazın karanlık maddeye dair kanıt yakalayamadığı ancak görünür maddeden 5 kat fazla olabileceği düşünülen karanlık maddenin, galaksilerin dönüşünü kütle çekimsel etkileyerek evrende iz bıraktığını açıkladı.
AraÅŸtırmalarda, ışık ya da enerji yaymadığı için görülemeyen karanlık madde ve karanlık enerjinin, evrenin kütle ve enerjisinin yaklaşık yüzde 95’ini oluÅŸturduÄŸu, evrenin geniÅŸlemesini hızlandıran bir güç olduÄŸu, yıldızların, gezegenler ve galaksilerin neden bu ÅŸekilde hareket ettikleri hakkında teorik açıklamalar sunduÄŸu vurgulanıyor.
Bir önceki yazımız olan NASA, Ay için yeni bir saat geliştirecek başlıklı makalemizde astronot, avrupa uzay ajansı ve ay hakkında bilgiler verilmektedir.